Review Filem : Forrest Gump (1994)

Assalamualaikum. 

Hari tu aku ada menyertai satu Giveaway anjuran Abam Kie dan tak sangka aku terpilih antara pemenang yang bertuah. Alhamdulillah. Terima kasih kepada penganjur giveaway ini, iaitu Abam Kie dan para blogger yang sponsor dalam memeriahkan giveaway ini :)


Berbalik kepada topik, hari ni aku nak cerita tentang satu filem yang aku tonton banyak kali pun, tak pernah terdetik rasa bosan ke apa. Jeng jeng jeng.....

 

Filem ini keluar pada tahun 1994 bersamaan tahun kelahiran aku woot woot. Rasanya majoriti mesti pernah tengok atau sekurangnya pernah dengar kan tentang filem ini? Ayah aku panggil filem ni filem orang bodoh. -.-

 Bagi aku pulak filem ini adalah filem orang baik, Forrest Gump memang slow berbanding orang lain yang sebaya dengan dia, tapi dia baik. Dan filem ini membuktikan tak semestinya kau slow, kau tak boleh berjaya.
Asalkan kau berusaha, kau tidak putus asa. Dan yang paling penting kau jujur bukan sahaja terhdapa diri kau sendiri, tetapi juga orang lain.

Aku memang tak begitu ngam dengan filem-filem aksi bagai, citarasa aku lebih menjurus ke arah filem yang menyentuh hati, berunsur cinta dan keluarga. Itu citarasa aku. Dan bagi aku Forrest Gump memenuhi semua yang aku nak dalam filem-ilem kegemaran aku. Kelakar, Sedih, Inspirasi. Semua dicampur sebati.

Filem ini juga terkenal dengan quotes yang menyentuh hati dan boleh dijadikan sebagai prinsip dalam menempuhi kehidupan seharian. Sebagai contoh :



 

Kalau korang belum pernah tengok filem ini, aku sangatlah recommend kan. Filem ni bukan sahaja diiktiraf oleh penonton, tetapi juga pengkritik yang hebat-hebat. Cuba cari ja Forrest Gump di Google dan korang boleh tengok betapa banyak filem ini menang anugerah berprestij seperti anugerah Oscar, Golden Globe dan sebagainya.
Di bawah ni aku share kan trailer Forrest Gump untuk korang yang belum tengok lagi.


Bila aku rasa macam "ahh aku tak boleh lah", automatik Forrest Gump terdetik dalam minda aku.
Kalau Forrest Gump boleh buat, aku pun boleh :)

Comments

  1. hahaha samalah kita pun kalau da xtau nak tengok movie apa, confirm bukak citer ni....memang terbaiklah!

    ReplyDelete
  2. nie lar salah satu filem yg genre cinta yg aku minat..huhu..biasa klau cter cinta aku tngok sparuh je..tp.cter nie brjaya paksa aku utk tngok smpai hbis..mmng best...very inspiring cter dia..
    su quote life is like a box of chocolate, u never know what u gonna get..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, memang rugi kalau tak tengok filem ni sampai habis. Banyak pengajarannya :)

      Delete
  3. Done follow balik sini..salam kenal ..http://ilovebunga89.blogspot.my/2016/04/akhirnya-hari-di-nanti-sudah-tiba.html?m=0

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan Makanan Korea di DUBUYO

Review Filem : Train To Busan (2016)

Backpack ke Ipoh Part 1 : Stesen KTM Ipoh