Posts

Showing posts from 2016

Wishlist 2016 Yang Telah Tertunai

Image
Assalamualaikum,
Memandangkan 2016 sudah hendak melabuhkan tirainya, di bawah ini aku nak ceritakan sedikit sebanyak wishlist aku yang tertunai pada tahun ini. Bila 2017 rasa macam susah sangat nak go on, bila baca ini aku harap aku akan lebih rasa bersemangat nak achieve semua wishlist yang belum dapat ditunaikan lagi tu. Fighting! Saja aku taip awal sebab takut penghujung tahun ni akan lebih sibuk.
(btw agak kemalasan nak selit gambo sekali, sedang taip dengan rushing ni huhuhu) Januari : Dapat special getaway di Melaka selama 2 hari 1 malam with my bff, yasmin setelah hampir setahun tak berjumpa. Sekarang dia sambung belajar degree dan aku masih lagi di dalam alam pekerjaan. Pada bulan September kami ada juga buat reunion jumpa makan-makan, tengok wayang segala tapi cuma sehari sahaja lah. Entah bila lagi nak buat reunion lagi kan. Tapi tak apa, pertemuan itu di tangan Allah SWT. Semoga dapat reunion lagi next year.
Februari : Dapat hadiah handphone baru yay. Setelah berkurun menggu…

Review Filem : Sing (2016)

Image
Assalamualaikum.
Bila dah masuk penghujung tahun memang bersepah filem-filem animasi dihasilkan dan ditebitkan kepada penonton. Antaranya termasuklah filem yang aku baru sahaja tonton di panggung wayang sebentar tadi keluaran Illumination, filem Sing. Tengok tajuk dan poster pun dah boleh agak kan filem ini tentang apa. Ya, filem ini tentang nyanyian atau lebih dikenali sebagai muzikal.
Menggunakan pelakon-pelakon berbakat besar sebagai suara latar beserta pilihan-pilihan lagu terbaik sepanjang zaman, memang tak rugi korang tengok filem ni. Mula-mula aku ingat filem ni mungkin akan membuatkan aku rasa bosan dengan nyanyian ja sepanjang masa, tetapi syukur sangkaan aku meleset. Duduk dalam pawagam tu rasa macam bukan tengok sebuah filem animasi semata-mata, tetapi rasa macam tengah tengok muzikal di panggung teater! Bila performance habis, ada ja antara kami yang tepuk tangan. Haha. Memang hayati sungguh.
Berunsurkan kasih sayang, usaha dan semangat juang yang kuat, filem ini membuka …

Big Bad Wolf 2016

Image
Assalamualaikum.
Semalam aku dan adik-adik telah pergi ke karnival buku Big Bad Wolf yang bertempat di The Mines, Seri Kembangan, Selangor. Tak silap aku dah 7 tahun berturut-turut kanival ini diadakan di Malaysia tapi ini baru pertama kali aku berpeluang menjejakkan kaki di Big Bad Wolf. Sadis kan. Tapi takpe, better late than never.
Gerak dari Batu Pahat pada pukul 7 pagi dengan menaiki bas, sampai di TBS lebih kurang pukul 10 pagi dan tunggu pulak seorang lagi book hunter (my adik yang study di UIA nak join sekali katanya). Sementara tunggu melahap dulu dengan bekal nasi, roti dan sushi dari rumah hihi. Lepas adik aku  sampai di TBS, kami pun menaiki Grabcar yang sememangnya lebih murah dan efektif berbanding teksi! Dalam 15-20 minit kami pun sampai juga di The Mines. Dari jauh dah nampak berkibar banner Big Bad Wolf!
Walaupun karnival ini diadakan dalam The Mines, tetapi bukan di tingkat tempat orang ramai shopping tu tau. Lebih spesifik boleh dikatakan Big Bad Wolf diadakan di T…

Hadiah Giveaway Sa-viors dah sampai

Image
Assalamualaikum. Pagi tadi ketika aku berada di ofis, mak whatssapp katanya ada barang pos sampai. Sebagai seorang yang tak pernah beli barang online atau punya banyak kawan, aku dah agak mesti hadiah giveaway sampai.  
Giveaway yang aku maksudkan adalah Giveaway Penghargaan Sa-viors anjuran salah seorang blogger kegemaran aku iaitu Cik SVIORS !!! Kalau tak salah aku merupakan peserta pertama yang join giveaway beliau. Niat dalam hati cuma nak support tapi tak sangka terpilih juga. Alhamdulillah. Terima kasih ya atas hadiah-hadiah tersebut. Semoga Allah murahkan rezeki awak selalu. Amin
Teruskan menulis (saya peminat awak!) dan kalau buat giveaway lagi jangan lupa jemput hihi. Sampai sini dahulu entry kali ini. Tata~

Pantai Minyak Beku & Segenting, Batu Pahat

Image
Assalamualaikum.
Semalam aku dan kawan-kawan telah pergi (akhirnya...) melihat sendiri satu-satunya pantai yang terdapat di Batu Pahat. Hanya lebih kurang 20 minit dari bandar, Pantai Minyak Beku memang padat dengan manusia mungkin disebabkan faktor hari Ahad. Walaupun agak tersorok, pantai Minyak Beku sememangnya sesuai untuk berkelah dan bersantai bersama keluarga dan kawan-kawan. 

Bukan setakat pantai sahaja yang menarik perhatian di sini. tetapi terdapat juga kedai-kedai kecil yang menyediakan pelbagai juadah sama ada yang ringan atau berat untuk pengunjung. Selain itu, apa yang istimewanya di sini adalah kewujudan Perigi Batu Pahat yang terkenal dengan kisahnya yang tersendiri. Dengar cerita, perigi ini tak pernah kering. Wow.

Setelah bersantai dan makan bakso di Minyak Beku, kami berangkat pula ke Segenting Love Bridge yang terletak hanya 10 minit dari Minyak Beku. Segenting pun tak kalah dengan pemandangannya yang menusuk kalbu. Memang berbaloi redah anjing-anjing (kawasan Seg…

Top 3 Genre Filem Kegemaran

Image
Assalamualaikum
Setelah sekian lama menyepi, akhirnya I AM BACK. hihi. Harap semuanya dalam keadaan- baik-baik sahaja. 
Sebagai seorang peminat filem, di sini aku nak ceritakan TOP 3 genre filem yang selalunya menjadi pilihan aku setiap kali memilih filem untuk ditonton sama ada di panggung wayang ataupun di rumah. Selain faktor pelakon dan review, genre boleh dikatakan faktor ketiga yang aku consider paling penting sebelum membuat keputusan, Selepas itu baru lah sinopsis dan trailer. Terdapat banyak sebenarnya genre yang ada untuk kategori filem ni tapi aku senaraikan tiga sahaja yang men jadi ultimate kegemaran aku. Ok lah, kita mulakan dahulu dengan nombor 1.
1. Drama - Drama yang dimaksudkan dalam kategori filem adalah karya yang semestinya bukan fiksyen dan mengandungi kuantiti humour yang sedang-sedang sahaja. Drama selalunya mengisahkan kisah hidup persona yang menghadapi situasi tertentu di dalam hidupnya sama ada secara emotional atau sebaliknya.  Dulu tak minat pun tetapi se…

Taman Botani Sri Medan, Batu Pahat

Image
Assalamualaikum.
Semalam aku dan seorang sahabat telah berkunjung ke Taman Botani Sri Medan di Batu Pahat, Johor. Jaraknya dari bandar Batu Pahat ke Sri Medan lebih kurang 30-40 minit sahaja. Dah lama sebenarnya plan nak ke sini tapi urusan kerja dan peribadi seakan tidak mengizinkan. Tetapi, akhirnyaaaa.
Dalam Taman Botani ni bukannya ada apa sangat pun tetapi aku sangat suka melibatkan diri dengan alam semulajadi. Disebabkan rindu sangat dekat Taman Tasik Taiping (my hometown), Taman Botani ni boleh kira sebagai pengubat rindu jugak la huhu.
Kalau berminat dengan tumbuhan herba-herba, tasik, jeti, pokok-pokok, tempat yang sunyi dari kenderaan kota, sesuai sangat la korang datang ke sini. Oh ya, lagi satu....korang mesti kena gigih berjalan okay. Bawa botol air sekali kalau perlu. Tempat ni sangatla besar. Berpeluh jugak la bila jalan tu. Al-maklumlah kenderaan tidak dibenarkan masuk.
Taman Botani Sri Medan ini dibuka setiap hari dari 7 a.m - 7 p.m. Di bawah ini moh aku share sediki…

Aplikasi Facebook : Who Are You?

Image
Assalamualaikum.
Bosan-bosan saja godek beberapa aplikasi facebook dan akhirnya terserempak dengan satu aplikasi yang define fakta tentang diri kita. Walaupun aku tau ini semua merapu but cmon la, chill. Sekali sekala main aplikasi macam ni best jugak hihi. Dan tadaaa inilah dia hasilnya.

Not bad. Boleh dikatakan sama la juga dengan personaliti diri aku (sori termasuk bakul terangkat sendiri). Wakakaka. Korang pun apa salahnya cuba sekali. Tak susah mana pun, hanya perlu login dengan facebook sahaja. Lepas tu done. Kalau dah cuba bagitau la aku apa yang korang dapat tau.
Klik sini ---> Who Are You? <-----
Apapun sekian sahaja short entry aku setakat ini. Nak try aplikasi lain pulak. Diingatkan, cuba boleh tapi percaya jangan hahaha. Okay jumpa lagi di lain masa. Tata.

Street Art Popular di Malaysia

Image
Assalamualaikum.
Entry kali ini aku nak saji mata korang dengan beberapa street art dari serata Malaysia yang aku rasa sangat ohsem dan layak menerima standing ovation dari aku *clap clap*. Tetapi sebelum itu aku nak cerita dengan lebih detail tentang apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan street art. 
Street art adalah sejenis bentuk seni visual yang dihasilkan di dinding-dinding bangunan untuk tontonan umum. Jangan disamakan pula street art ini dengan grafiti atau vandalisme. Kebanyakan street art dihasilkan adalah untuk menyampaikan mesej atau sekadar untuk memberi seri keunikan dan kelainan. 
Oleh itu, tidak hairanlah pelukis-pelukis berbakat yang menghasilkan street art ini mempunyai pengikut dan peminat yang sangat mengagumi seni dan cara mereka menghasilkan seni tersebut kepada orang ramai. Bermula dari street art lah makanya terhasil lah idea untuk membangunkan muzium trick art, muzium 3D dan sebagainya lagi.
Di Malaysia ada banyak dah street art dihasilkan sekarang kalau aku…

Giveaway Shade Dough by Hanis Zalikha

Image
*KLIK BANNER*
Assalamualaikum,
Bercakap tentang 'random kindness', secara jujurnya ambil masa hampir 30 minit jugak la untuk aku korek kembali segala memori tentang kebaikan yang telah aku salurkan kepada orang lain (mak kata kalau kita tak ingat, itu maknanya kita benar-benar ikhlas menolong. Tak tau la betul ke tak, mak yang cakap. hihi) Apapun, tiba-tiba aku teringat satu kejadian yang berlaku minggu lepas ketika aku singgah sebentar di sebuah hospital di bandar Batu Pahat untuk mengambil ubat-ubatan.
Setelah ubat di tangan, aku pun gerak kembali ke kereta sehinggalah seorang budak lelaki yang duduk di kerusi menunggu keseorangan menyebabkan langkah aku terhenti. Aku pandang sekeliling, tiada siapa pun seakan-akan mengambil peduli akan budak lelaki tersebut. Al-maklumlah, hospital dipenuhi dengan manusia-manusia yang sudah cukup terbelenggu dengan masalah masing-masing. Melihat ke arah jam, "Alamak lagi 15 minit rehat nak habis, tapi takpelah". Jujur cakap aku ras…

Review Filem : Doctor Strange (2016)

Image
Assalamualaikum. Semalam aku dan adik-adik telah pergi menonton Doctor Strange arahan Scott Derrickson di pawagam berhampiran kediaman kami. Filem keluaran Marvel Studios ini dibintangi oleh Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams dan ramai lagi.
Jujur cakap aku memang bukan kaki superhero movie. Tetapi aku tetap juga pergi menonton Doctor Strange atas dua sebab. 1. Adik yang belajar jauh merayu nak sangat tengok filem ni sama-sama. 2. Rachel McAdams merupakan antara pelakon wanita US yang paling aku minat.
Jadi apa salahnya aku pun give it a try. Doctor Strange merupakan sebuah filem superhero adaptasi dari komik. Dah namanya pun keluaran Marvel kan, itu sudah semestinya. Doctor Strange mengisahkan seorang doktor saraf yang kehilangan hampir segalanya setelah terlibat dalam sebuah kemalangan jalan raya. Setelah pelbagai ubat dan pembedahan gagal memulihkan tangan dia, Doctor Strange mengambil keputusan untuk ke sebuah tempat di Nepal di mana di situ terdapat mahaguru-mahaguru yang mampu men…

GIVEAWAY SALAM PERKENALAN by MASHITAHMAMAT

Image
*KLIK BANNER*

Makan Makanan Korea di DUBUYO

Image
Assalamualaikum.

Baru-baru ni aku telah pergi ke DUBUYO, sebuah restoran makanan korea halal yang fabulus lagi marvulus. Gituw. Memandangkan di tempat tinggal aku sekarang tak ada restoran makanan Korea, sobsss. Jadi, peluang keemasan ketika praktikal di Kuala Lumpur aku gunakan untuk cari makanan Korea yang halal lagi sedap. Selain Seoul Garden. Sorry, aku memang tak gemarkan konsep yang digunakan Seoul Garden.  (Tolak dari list awal-awal). Jadi bila member rekomenkan Dubuyo ni, aku pun apa lagi, JOM TERJAH.



Secara overall memang aku puas hati. Servis cepat, makanan pun sedap. Apa yang paling menarik sekali, masa aku pergi tu tengah ada diskaun rupanya. Alhamdulillah. Duit jimat, perut pun senang hati hehe. Hidangan yang paling aku suka dalam banyak-banyak tu adalah side dish (sayur, tauge. kimchi) dan Sondubu Jigae. Pergh memang terliur bila ingat balik. 
Air yang disediakan dalam set tu adalah air barli. Takdak rasa pun sebenarnya. Macam green tea dekat Sushi King tu pun ada jugak…

COMICS GIVEAWAY by SVIORS

Image
*KLIK BANNER DI ATAS UNTUK MAKLUMAT LANJUT*

Time for Giveaway

Image
*KLIK BANNER UNTUK MAKLUMAT LANJUT*

Mini Giveaway by Mya & Fana

Image
*KLIK BANNER UNTUK MAKLUMAT LANJUT*

Review Filem : Don't Breathe (2016)

Image
Assalamualaikum.
Semalam aku telah menonton filem Don't Breathe di GSC Mid Valley. Memang full cinema sampaikan buat pertama kalinya aku kena duduk di antara row paling depan. Sakit leher tu jangan cakapla macam mana. Tetapi, bersyukur jugak sebab kesakitan itu berbaloi. Filem ini tidak menghampakan.
Don't Breathe berkisar tentang 3 orang perompak yang memecah masuk rumah seorang bekas askar yang buta dan mereka terperangkap di dalam rumah penuh rahsia tersebut. Ceritanya apakah rahisa tersebut, bagaimanakah mereka dapat melepaskan diri? Ha, itulah dia motif utama filem ini. Simple sangat. Jalan cerita pun tak complicated.
Walaupun aku akui ada jugak keadaan-keadaan di mana aku dapat rasa filem ni agak rushing sikit, jadi tang situ agak kurang feel dia. Di dalam elemen suspen dan thriller, filem ini menjalankan peranan tersebut dengan baik. Memang banyak adegan yang mendebarkan, buatkan korang tak senang duduk.
Apapun sekali lagi aku ingatkan filem ini bertema thriller dan bu…

Review Filem : Train To Busan (2016)

Image
Assalamualaikum.
Semalam aku telah ke TGV Cinema di Aeon Station 18 untuk menonton Train To Busan. Tak silap aku filem ni baru sahaja keluar di sini, agak lewat la jugak berbanding tempat lain. Sebenarnya beberapa hari sebelum ni aku ada juga pergi menonton Suicide Squad di cinema yang sama tetapi aku tak beapa ada feel nak review, mungkin sebab filem tu tak menepati expectation aku, hampir pun tak. Cuma soundtrack filem tu ja yang aku salute, yang lain please la, filem tu terlalu overrated. Jadi, aku buat keputusan hanya untuk review filem Train To Busan.
Train To Busan merupakan sebuah filem zombie thriller keluaran Korea Selatan yang dibintangi oleh Gong Yoo, Ma Dong Sook, Jung Yumi, etc. Sebelum pergi menonton filem ni, aku ada baca dan tengok review-review filem ni di internet, majoriti kata best, dan bagi aku.......memang best! 
Visual filem ni top class, begitu juga script dan lakonan sebahagian besar pelakon dalam filem ini. Walaupun filem ini bergenrekan thriller, tetapi kor…